Ако се питате коя микрослушалка е:  най-добра, най-хубава, най-подходяща, най-невидима, най-неуловима или  най-незабележима?  То тогава попаднали сте на правилното място.

Нека забравим за момент трансмитерите с bluetooth или без блутут (всякаквите: огърлици, часовници, химикали и т.н.) Най-напред ще си изберем слушалката и после трансмитера (защото не всички трансмитери работят с всички слушалки).

   За да разберем коя микро слушалка най-добре отговаря на тези критерии, трябва да си отговорим на следните въпроси:

Въпрос: С каква слушалка ще ми е най-комфортно такава, която пада на тъпанчето или такава, която влиза навътре в ушния канал?

За да отговорите на този въпрос, първо трябва да знаете, че най-общо микрослушалите се делят на: Магнитни и пластмасови. 

Магнитни микрослушалки

 Те падат на тъпанчето и са най-малки като размер, в най-общия случай около 2 мм. От своя страна и те се делят на различни видове.  

Плюсове на магнитните микро слушалки:

100% невидима, дори и с лупа да ви гледат и с фенер да ви светя в ухото няма как да се видят.

Няма как да се чуе отстрани, дори да сте прекалили много със силата на звука.

- Не се разваля (освен ако е поставена в солена вода) и може и да издържи, и 20 години, и да продължи да работи

- Не изисква батерия за всеки изпит

- Може да се почисти с вода или спирт и няма да се развали при почистването

Минуси :

По-тих звук от пластмасовите слушалки.

При по продължителна употреба поради силата на електро-магнитната индукция в близост до главата ви, понякога се наблюдава главоболиеОсобенно със самоделно направените модели в някое мазе работещи на средно от 9V до 27V (това е доста силно и не полезно за здравето магнитно поле) от предприемачи, магнитното поле генерирано от 27V около врата ви почти със сигурност например все пак, ако ви харесва цената и не ви се отделят повече финанси и ние предлагаме такива модели слушалки на супер "промоционални цени" , но за щастие има нещо наистина по-качествено, работещо не на 9-27V, а едва на 3.7V и то без външни обемисти 9V батерии с по-тънък и незабележим кабел на почти на същата цена (понякога и по-евтин зависи с къде сравнявате цените) или даже без кабел към телефона  има и още по-напреднали модели без никакви кабели или GSM-и като този модел
 

  - Може да се получи моментна болка при слагане или вадене на магнитната микрослушалка, особенно ако магнитната слушалка не се извади по правилен начин от ухото или се сложи неправилно. (очаквайте скоро статия как да стане това)

 - 5-10% от хората така и не успяват (или просто нямат нерви да  напаснат магнита) да си поставят магнита правилно на тъпанчето, така че да чуват добре. Причината е, че формата и размера на всеки ушен канал е уникална за всеки човек, както пръстовия отпечатък и магнита не може да се закрепи добре на тъпанчето, така че да се чува добре. При повечето хора около 50-60% магнита като се пусне в ухото си пада направо, При другите 30-40% от хората магнита след като е паднал в ушния канал трябва енергично, понякога много енергично  да се разтресе главата към посока на падане на магнита в тъпанчето, може леко да се издърпа и разклати ушната мида, за да се поупъне леко кожата и чак тогава магнитната слушалка пада на тъпанчето. Възможно е и тъпанчето да е замърсено с ушна кал от прекалено чистене на уши с клечка,много хора се заблуждават че клечките за уши чистят ушната кал, но всъщност клечките я бутат обратно навътре, понякога няма как, но и аз да си кажа моето :)  сега се продават специални спрейове за чистене на ушна кал (нямам много опит, но определено хората са доволни) потърсих в интернет и намерих ето този (линка е примерен нямам опит с конкретния продукт за почистване). 

Ако имате сериозни проблеми с ушите или в частност ушен канал или тъпанче не препоръчваме да ползвате магнитни микро слушалки и не бихме ви и продали такива, ако ни кажете за този проблем без да сте се консултирали с лекар. В този случай нямате право на избор можете да ползвате само пластмасова микро слушалка (този вариант според мен е най-добрия в повечето случаи дори да нямате посочения проблем с ушите). 

 - Притеснениеповечето хора когато слагат за първи път  се притесняват, че няма да могат да си извадят магнитната слушалка от ухото поради твърде малките й размери. До сега  не ни се е случвало да не можем да извадим магнитна слушалка от нечие ухо, имаме опит повече от 7 години и в тази сфера и не сме имали сериозен проблем от подобен характер. Все пак да подчертая, че отговорността при слагането на магнитна слушалка си я носи единствено и само нейния ползвател, не съм лекар, но според мен слагането на парче метал върху нежното тъпанче дебело колкото вестник (е обикновенно е малко по здраво) не е най-доброто, което човек може направи за своето тъпанче. Малко съм краен с последното изречение, но това си е мое мнение  и не мисля, че трябва да го крия, въпреки антирекламното послание :) . 

 - Друг евентуален негатив е, че при падане на слушалката в тъпанчето ухото леко заглъхва (чувството е все едно ви е влязла вода в ухото) и не чувате така добре хората около вас,  доста хора си слагат по един магнит в двете уши и нямат никакъв проблем с това, че се чува малко по тихо какво се говори около вас.

 Като заключение отностно магнитните слушалки мога да обобщя: магнитните слушалки са 100% невидимиползвателите им обикновенно са много доволни, но имат и известни минуси като:  леката моментна болка при слагане и вадене (не всеки изпитва болка), заглъхналото ухо по време на употреба. Друго което се е случвало много рядко е да има оплаквания в шум в ухото, след употреба от няколко минути до 1-2 часа много рядко цял ден (ефекта е като след дискотека, това е породено от микро вибрациите на магнита на повърхноста на тъпанчето) след това ефекта отминава. И да завърша с още един плюс: магнитните микрослушалки почти не се влияят от други устройства с усилвател в близост.

Пластмасовите слушалки

също имат предимства и недостатъци. Предимства:

- поставят се по-лесно

- имат по-силен звук

Недостатъци:

- лесно се развалят. Ако забравите вътре батерията, тя се задува за няколко часа и след това се разваля цялата слушалка. Ако поставите обратно батерията те изгарят, ако я изпуснете от ръцете си на твърда повърхност, може и да се счупи. Ако я сложите твърде близко до трансмитера и звука е силен, също може да издаде много силен звук за момент и да спре да работи. А ремонта е почти невъзможен. Може и от самосебе си след известно време да спре да работи

- изискват батерия. Почти за всеки изпит е необходимо да закупите батерия на стойност 5 лв

- могат да бъдат чути отвън, в случай че е много усилен звука (за да настроите звука да не се чува отвън преди да отидете на събитието трябва някой да ви говори по телефона от съседната стая и трети да стои на 50-100 см от вас и да слуша дали се чува отвън).

- по-големи са и напълно уплътняват ушния канал, и някой се притесняват че мога да бъдат видяни с невъоръжено око.

- може да чувате на съседите разговорите (ако има до вас хора, които ползват подобно устройство) като добавка към вашата диктовка.

- доста по-скъпи са от магнитните, а и се развалят лесно, но са трудни за ремонт и са с малка гаранция

Напишете коментар

Note: HTML is not translated!
    Лош           Добър

Коя микрослушалка е: най-добра, най-хубава, най-подходяща, най-невидима, най-неуловима или най-незабележима ?

  • Код на продукт: Коя микрослушалка е по-добра, най-добра?
  • Наличност: В наличност
  • 0,00лв


Етикети: най-добрата, микрослушалка, коя